27-10-2015

Meer mogelijkheden voor het langetermijnsparen

Gevolgen lagere woonbonus in Vlaanderen...

1 januari 2015 was een keerpunt in de woonfiscaliteit:
Wie een lening afgesloten heeft vóór 1 januari 2015 en daarmee de woonbonus volledig opgevuld heeft, beschikt over geen ruimte voor het langetermijnsparen. Dit geldt in de drie Gewesten in ons land.

Wie vanaf 1 januari 2015 een woonkrediet onderschreef voor een woning in Vlaanderen, heeft af te rekenen met een aanzienlijk lagere woonbonus. Dat hoeft echter niet meteen slecht nieuws te zijn. Op die manier blijft er immers nog heel wat ruimte over voor het langetermijnsparen, dat een belastingvermindering van 30% op de premies oplevert. In Brussel en Wallonië werd de woonbonus niet beperkt, zodat deze mogelijkheid daar niet bestaat.

Concreet:

Het basisbedrag van de woonbonus werd in Vlaanderen verlaagd van € 2.280 naar € 1.520 voor leningen vanaf 1 januari 2015. De verhoging van € 760 (+ eventueel € 80) gedurende 10 jaar bleef behouden. Het maximumbedrag voor het langetermijnsparen bedraagt € 2.260. Er is dus nog € 740 ruimte over voor het langetermijnsparen, zelfs bij een volledig opgevulde woonbonus. Met het bedrag van de verhoging wordt immers geen rekening gehouden. Voorwaarde is wel dat de betrokkene een voldoende hoog beroepsinkomen heeft, zodat hij in aanmerking komt voor de maximumpremie in het langetermijnsparen van € 2.260. Langetermijnsparen biedt dus een aantal mooie kansen en kan op die manier het lagere fiscale voordeel van de woonbonus in Vlaanderen compenseren. 

Wij bieden als onafhankelijk makelaar oplossingen aan die hierop perfect inspelen. Wil je meer weten, aarzel niet ons te contacteren op 03/457.46.10 of Info@vddm.be .