11-06-2015

Ik kan geen extra geld opzij zetten .. en andere denkfouten die mensen maken over pensioenen ...

Hoe komt het toch dat de één moeiteloos spaart voor een zijn pensioen, terwijl de ander telkens weer zwicht voor de onweerstaanbare koopjes in de stad?

Zelf zorgen voor een appeltje voor de dorst ? Een pensioenspaarverzekering afsluiten ? Extra sparen bovenop het wettelijk pensioensparen voor later ? Het kost geld. De meeste mensen hebben het gevoel dat ze dat geld niet kunnen missen. De kinderen zijn klein en de kinderopvang is duur. Of de kinderen zijn groot en hun hogere studies kosten handenvol geld. Zo is er altijd wel een reden waarom je geen geld opzij kunt zetten voor later. ' Natuurlijk zijn er situaties waarin dat echt niet kan, maar vaker is het een kwestie van keuzes maken', zeggen vele sociale psychologen. 'Als je op wintersport kan, kan je ook extra sparen'.

Het probleem is dat we alleen niet goed zijn in langetermijnkeuzes. We gaan nú voor die wintersport in plaats van voor dat extra inkomen later.

Directe behoeftebevrediging dat is wat we willen. 'Eigenlijk zijn we kleine kinderen, die zich niet kunnen beheersen. Net als de kinderen in het marshmellowexperiment. Als ze hun marshmellow niet opeten, krijgen ze er over een halfuur weer één. De meeste kinderen vinden dat ontzettend moeilijk. Maar degenen die zich wel kunnen beheersen, blijken later hun studies sneller af te ronden en succesvoller te zijn in hun werk. 

Meer info over pensioenopbouw ? Wij zetten je alvast op weg !

Tel 03 / 457.46.10 of lucdemarteau@vddm.be