27-10-2014

Sociale bijdragen 2015 en het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen ( VAPZ)

Vanaf 1 januari 2015 worden uw sociale bijdragen van zelfstandige geregulariseerd volgens uw inkomsten van het jaar zelf en niet meer op basis van de inkomsten van 3 jaar geleden. Uw sociaal verzekeringsfonds zal u een voorlopige betalingsuitnodiging sturen op basis van uw inkomsten van 3 jaar geleden. Elk jaar zal u dus voorlopige bijdragen storten die geregulariseerd worden zodra de fiscale administratie uw inkomsten heeft bevestigd, ... normaal 2 jaar later.

De voornaamste verandering is dat u elk jaar een eerste regularisering zal kunnen vragen aan uw sociaal verzekeringsfonds. In functie van uw eigen schatting van uw inkomsten van het lopende jaar, zal u kunnen vragen om meer of minder dan het vooropgestelde bedrag te betalen. Door een realistische aanpassing van uw bijdragen aan de evolutie van uw inkomsten zal u uw eindafrekening tot het minimum kunnen beperken.

Het maximaal bedrag dat u voor uw Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, kortweg VAPZ, kan storten blijft berekend op basis van uw inkomsten van 3 jaar geleden.